Ogródek na parapecie


01-09-2015 11:54:02
Ogródek ziołowy jest świetnym sposobem na udekorowanie kuchennego parapetu. Łączy przyjemne z pożytecznym: pięknie się prezentuje i dodaje aromatu potrawom. Ponadto możesz być pewien, że nie przyprawiasz potraw sztucznym nawozem czy zbędnymi dodatkami.

Bazylia, majeranek, mięta - to tylko niektóre zioła, które można uprawiać, i które nie mają wielkich wymagań. Dowiedz się jak pielęgnować zioła w domu.
Aby mieć świeżą dostawę ziół w zimie, wysiej nasiona w lipcu lub sierpniu. Zastanów się jakich przypraw używasz najczęściej. Może pijesz herbatę miętową z torebki? Nie ma potrzeby zastawiania całego parapetu doniczkami, jeżeli połowy z ziół nie będziemy używać.

Najpierw wybierz się na zakupy. Zainwestuj w doniczki z podstawkami, aby umożliwić odpływ nadmiaru wody. Możesz także umieścić w doniczkach pojemniki z otworami lub warstwę drenażową na dnie. Kup także ziemię uniwersalną. Jeżeli chodzi o zioła to najpierw zastanów się co chcesz uprawiać. Możesz kupić nasiona, małe sadzonki lub gotowe, dorosłe rośliny w sklepie. Aby otrzymać szczypior możesz po prostu kupić cebulę (najlepiej, taką która już puszcza pędy), w przypadku pietruszki - możesz kupić korzeń.

Bazylia jest rośliną jednoroczną. Basilicus - po łacinie oznacza królewski. Po wsypaniu kilku ziarenek bazylii to doniczki, nie trzeba długo czekać na rezultaty. Ustaw ją na słonecznym parapecie i osłoń od wiatru. Aby liście były aromatyczne, pamiętaj o odcinaniu kwiatów bazylii - nie należy dopuszczać do kwitnienia. Bazylię możesz ususzyć i zamrozić.

Pietruszka świetnie nadaje się do dekorowania potraw. Możesz ją wysiać z nasion lub umieścić korzeń pietruszki w doniczce. Jedna czwarta korzenia musi wystawać ponad ziemię. Pietruszka lubi słońce, ale świetnie radzi sobie także w mniej nasłonecznionych miejscach.

Szczypior to najpopularniejszy bywalec kuchennych parapetów. Można go pod koniec sezonu wyrwać z korzeniami z i przesadzić do doniczki, można go wyhodować z nasion lub umieścić cebulę w doniczce. Należy pamiętać, że dwie trzecie cebuli muszą znajdować się pod ziemią. Szczypior szybko rośnie, ucięty szybko odrasta. Wspaniale smakuje z omletami, jajecznicą, białym serem itp.

Mięta ma bogaty system korzeniowy, najlepiej nie sadzić jej z innymi ziołami bo potrafi je zagłuszyć. Wymaga bardzo wilgotnej gleby. Można podlewać ją nawet dwa razy dziennie. Herbata miętowa łagodzi problemy trawienne.

Melisa uspokaja, wspomaga trawienie i niweluje bóle głowy. Jest to wyjątkowo duża roślina i wymaga większej doniczki.


Kiedy już wyrosną Ci wspaniałe zioła, pamiętaj o ich regularnym przycinaniu!

Powodzenia!